Komunikaty prasowe

Po raz pierwszy lekarz z Polski wybrany na stanowisko dyrektora medycznego Mistrzostw Świata w Narciarstwie Klasycznym

Międzynarodowa Federacja Narciarska (FIS) podczas obrad w Barcelonie wybrała Stanisława Szymanika na stanowisko dyrektora medycznego Mistrzostw Świata w Narciarstwie Klasycznym, które odbędą się w szwedzkim Falun w 2015 roku. To kolejna prestiżowa i odpowiedzialna funkcja powierzona ordynatorowi oddziału ortopedii i traumatologii Szpitala św. Rafała należącego do Grupy Scanmed Multimedis z Krakowa.

– Tę nominację odbieram nie tylko osobiście, ale przede wszystkim jako znaczące osiągnięcie i wyróżnienie dla polskiej medycyny sportowej. Po raz pierwszy w historii zdarza się, że lekarz z naszego kraju zostaje szefem medycznym jednej z największych imprez sportowych na świecie – mówi lek. Stanisław Szymanik, Scanmed Multimedis S.A.

Do zadań dyrektora medycznego imprezy należeć będzie nadzór na pracą ekip medycznych poszczególnych reprezentacji, kontrolą antydopingową zawodników, a także ocena zabezpieczenia medycznego.

– Wybór członka naszego zespołu na tak odpowiedzialne i prestiżowe stanowisko jest dla naszej firmy doskonałą referencją – komentuje Joanna Szyman, prezes zarządu Scanmed Multimedis S.A.

– Gratulujemy Stanisławowi Szymanikowi oraz całemu zespołowi Scanmed Multimedis. To ważny dowód uznania dla ich pracy – dodaje André Meyer, prezes zarządu Life Healthcare Fund, głównego akcjonariusza Scanmed Multimedis S.A.

Stanisław Szymanik jest ordynatorem oddziału ortopedii i traumatologii Szpitala Św. Rafała, na co dzień kieruje Centrum Chirurgii Artroskopowej i Traumatologii Sportowej Scanmed Szpitala św. Rafała w Krakowie, które świadczy kompleksową opiekę medyczną dla osób uprawiających zawodowo lub amatorsko różnorodne dyscypliny sportu. Centrum specjalizuje się m.in. w artroskopowych operacjach stawów: barkowego, łokciowego, biodrowego i kolanowego oraz małoinwazyjnej endoprotezoplastyce.

Od 2011 roku lek. Stanisław Szymanik jest też członkiem Komisji Medycznej FIS. Do tej pory zajmował stanowisko Dyrektora Medycznego Mistrzostw Świata Juniorów w konkurencjach klasycznych (Otepa, Estonia 2011) oraz Mistrzostw Świata Juniorów w konkurencjach alpejskich (Jasna, Słowacja 2014).

***

Grupa Scanmed Multimedis jest od ponad 10 lat liderem w tworzeniu pełnoprofilowej prywatnej opieki medycznej w Polsce. W ramach Grupy, Pacjentom świadczone są kompleksowe usługi medyczne – od konsultacji lekarskich, poprzez diagnostykę, badania analityczne, transporty medyczne i wizyty domowe, aż po leczenie szpitalne. Grupa świadczy usługi medyczne w 8 miastach w Polsce, oferując usługi w ramach 27 wielospecjalistycznych centrów medycznych, sieci ponad 650 placówek partnerskich i pełnoprofilowego Szpitala św. Rafała w Krakowie.

Aby dowiedzieć się więcej o działalności Grupy, odwiedź stronę: www.multimedis.pl, www.scanmed.pl, www.swrafal.pl

Kontakt dla mediów: Maria Węsierska, tel. 535 005 516 lub 22 244 57 03, e-mail: maria.wesierska@mc.com.pl, biuroprasowe@scanmed.pl

Zdrowe podejście do męskości – akcja profilaktyczna nowotworów prostaty i raka jądra w Scanmed